Кошик
280 відгуків
+380 (67) 392-79-63
+380 (63) 511-34-81
Чугунний посуд, казани, мангали, сітки
Кошик

Обробка чавунного посуду за Сталику

Обробка чавунного посуду за Сталику

На поверхні нового казана завжди є трохи машинного масла — його використовують при литті. Для видалення масла казан слід поставити на вогонь на кілька годин, щоб все масло прогоріло. Не забудьте відкрити ширше вікна і закрити двері на кухню! Занадто сильного вогню не розводьте.
Тепер візьмемо 500 грам рослинної олії (можна вже одного разу використаного для якого-небудь фритюру), наллємо в казан, дуже сильно розігріємо і УБАВИМ ВОГОНЬ ДО РІВНЯ НИЖЧЕ СЕРЕДНЬОГО. Треба почекати, поки під дією киплячого масла поверхню казана придбає жаркий червонуватий відтінок. Але не треба розпікати сам метал червоного кольору! Після того, як дно стало таким, як нам треба, повернемо казан набік (якщо він кулястий, це зробити легше) і
прокалим його з цього боку. Поступово опрацюємо по черзі всі боки тим же методом. Тепер дамо маслу повністю охолонути і виллємо його. Після цього казан слід остаточно остудити, ретельно помити теплою водою і витерти ганчіркою.
Ось тепер ваш інструмент готовий до служби на довгі роки, можливо, на все ваше життя. Ніколи в ньому не пригорить м'ясо, ніщо не прилипне до дна, і все, що ви станете готувати, буде утворюватись надзвичайно смачним і красивим.
Однак підготовка казана — досить довгий процес, який може розтягнутися на кілька годин. Не виключено, що за цей час вас відвідають пожежники — диміти буде нещадно! А не краще дочекатися дачного сезону і зробити справу на свіжому повітрі? Винести плиту з газовим балоном на двір — і всі справи!
З чавунними казанами слід звертатися особливо дбайливо: після кожного приготування їжі прибирати з казана залишки їжі і промивати його теплою водою, без будь-яких миючих засобів. Потім у великий казан налити трохи води і прокип'ятити її. Злити воду з залишками жиру, витерти насухо, і протерти казан масляного серветкою — ось тепер його можна прибирати! Якщо чавунним казаном не користуватися тривалий час, на його стінках може виступити іржа. У цьому випадку казан знову треба трохи прожарити і протерти олією.
Якщо у вашому казані хтось готував, не дотримуючись всіх правил, може статися так, що їжа в ньому почне пригорати.
Такий казан спочатку треба розжарити, всипати кілограм солі, при цьому широко відкрити вікна і поставити вентилятор. Помішуючи іноді сіль, стежте, щоб казан не перегрівся. Приблизно через годину сіль стане бурою. Тепер треба її висипати, дати казану охолонути, а потім знову прожарити в ньому масло.
З алюмінієвими казанами звертатися простіше, ніж з чавунними, але одна тільки фраза «Я готую в цьому чавунному казані» викликає непідробне повагу з боку людей розуміючих.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner